Начало / За художника / Публикации / Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)

Публикации

Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)

Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)

05.05.2013

С грандиозен балетен спектакъл, в който взеха участие огромна трупа танцьори, беше отбелязан снощи международния ден на балета и юбилея на балерината, педагога, хореографа и музата Русалия Кирова.
На сцената излязоха както сладките малчугани на по три-четири години, надеждата за българското танцово изкуство, учениците от балетните класове при НУМТИ и професионалистите от балета на Държавна опера Пловдив, които с ентусиазъм и вдъхновение поздравиха за юбилея съпругата на големия художник Димитър Киров.
В препълнената с почитатели на балета и ученици на Русалия Концертна зала цареше празнично настроение. Както обикновено, тук отново нямаше нито един представител на общината, но пък за сметка на това имаше много популярни и обичани творци и изпълнители. Току-що завърнал се от Холандия, специално за да поздрави своята приятелка Русалия, тук беше цигуларят Мичо Димитров, който възхитен изгледа концерта в компанията на майка си и приятели.
Първото изпълнение беше по музика на Вивалди – „Пролет” и на сцената излязоха най-малките танцьори, които с огромно вълнение изпълниха своя танц. Облечени като горски феи, цветя и пеперуди, младите балерини получиха искрените симпатии на публиката, а в момента, в който се появиха горските духчета от детската градина, залата избухна в аплодисменти.
Следваха солови изпълнения по музика на Чайковски – „Лебедово езеро” и „ Вариации на феите”, както и от балета „ Раймонда”на Глазунов.
ИЗБОРИ 2013За НасАз @ РепортерътКонтактБъди в Час
Петя Раева багри яйца с мюсюлмански и християнски дечицаПубликувано преди 2 дни Назад във времето с Фестивала на фолклорната носия в ЖеравнаПубликувано преди 4 дни Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)Публикувано преди 5 дни 50-годишен юбилей отбелязва Професионалната гимназия по битова техника в ПловдивПубликувано преди 5 дни За първи път в България Фестивал „Необвързаните”Публикувано преди 7 дни Чочо почина навръх ВеликденПубликувано преди 11 часа Мария Капон предприе акция за превенция на диабетаПубликувано преди един ден Разказ на Стефан Бонев отново в помагало за седмокласнициПубликувано преди един ден Петя Раева и бизнесмени дариха средства за болно детеПубликувано преди един ден Петър Мичев – Педро ще гостува в „Жорж Папазов” в Европейската нощ на музеитеПубликувано преди 2 дни Начало > Актуално > Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)Русалия Кирова отпразнува юбилея си с грандиозен балетен спектакъл (галерия)От Vanya Tringova на април 30, 2013
0
С грандиозен балетен спектакъл, в който взеха участие огромна трупа танцьори, беше отбелязан снощи международния ден на балета и юбилея на балерината, педагога, хореографа и музата Русалия Кирова. На сцената излязоха както сладките малчугани на по три-четири години, надеждата за българското танцово изкуство, учениците от балетните класове при НУМТИ и професионалистите от балета на Държавна опера Пловдив, които с ентусиазъм и вдъхновение поздравиха за юбилея съпругата на големия художник Димитър Киров. В препълнената с почитатели на балета и ученици на Русалия Концертна зала цареше празнично настроение. Както обикновено, тук отново нямаше нито един представител на общината, но пък за сметка на това имаше много популярни и обичани творци и изпълнители. Току-що завърнал се от Холандия, специално за да поздрави своята приятелка Русалия, тук беше цигуларят Мичо Димитров, който възхитен изгледа концерта в компанията на майка си и приятели.
    Първото изпълнение беше по музика на Вивалди – „Пролет” и на сцената излязоха най-малките танцьори, които с огромно вълнение изпълниха своя танц. Облечени като горски феи, цветя и пеперуди, младите балерини получиха искрените симпатии на публиката, а в момента, в който се появиха горските духчета от детската градина, залата избухна в аплодисменти.
Следваха солови изпълнения по музика на Чайковски – „Лебедово езеро” и „ Вариации на феите”, както и от балета „ Раймонда”на Глазунов.
   Градусът на напрежението обаче рязко се повиши при страстното изпълнение на „Половецки танц” от операта „ Княз Игор” на Бородин в изпълнение на балета на пловдивската опера. Огромната енергия и емоция на източните ритми изпълниха сцената и предизвикаха вълна от аплодисменти. Следваха още солови танци от балетите „Баядерка” и „ Дон Кихот” и „Валс” от С. Джоплин на възпитаниците на НУМТИ „ Добрин Петков”.
 Следваше специална изненада за гостите. Премиерата на пловдивска сцена на хореографията „Framework” – един изключително близък до театрален пърформанс танц, който разкрива емоциите на художническата муза и беше прекрасен подарък за педагожката Русалия Кирова.
На финала, балетистите от Държавна опера Пловдив изпълниха „Интермецо” от операта „ Селска чест” и завършиха с огнен испански танц от операта „ Травиата”.
   Възхитителният концерт зареди всички с огромната си позитивна енергия и създаде надежда за въздигане на духовната енергия на младите хора.
Залата дълго време аплодира бурно балетистите, а юбилярката Русалия беше отрупана с цветя. Единствената политическа личност, която се появи на сцената за да поднесе своите почитания и букет на балерината, беше бившия кмет и настоящ кандидат-депутат Славчо Атанасов.
След концерта, всички ученици и приятели на Ро се събраха на приятелски разговор и на по чаша вино в клуб-ресторанта под Концертна зала.
                                                                                                             От Vanya Tringova на април 30, 2013
europlovdiv.com/rusaliya-kirova-otpraznuva-yubileya-si-s-grandiozen-baleten-spektakl-galeriya/