Начало / За художника / Новини / Отново в Париж: изложба "Димитър Киров – ДиКиро и неговите френски приятели"

Новини

Отново в Париж: изложба "Димитър Киров – ДиКиро и неговите френски приятели"

Отново в Париж: изложба "Димитър Киров – ДиКиро и неговите френски приятели"

06.10.2011

Три години след кончината на Димитър Киров изкуството му отново пристига в града, в който именитият художник черпеше творческа енергия и вдъхновение през целия си живот - Париж. Изложбата, посветена на френските приятели на покойния майстор, се открива на 25 октомври 2011, в 19,30 ч.  в  Българския културен институт /БКИ/ в Париж. 

Експозицията ще събере за първи път платна и графики, собственост на многобройните приятели на ДиКиро и ценители на изкуството му във Франция. Любовта, признанието, подкрепата и уважението, които Димитър Киров споделяше с френските си приятели са живи в неговите произведения и той отново ще бъде с тях в Париж, обясни съпругата на покойния творец Русалия Кирова.

Франкофон по образование и кавалер на Почетния легион на Франция за изкуство, Париж бе един от трите града, на които Киров остана верен завинаги в живота и изкуството, припомни Кирова. Ето защо е съвсем естествено първата му посмъртна експозиция зад граница да бъде в града край Сена, заключи тя.

Изложбата ще се състои в обновената галерия на БКИ непосредствено след експозицията от акварели и рисунки на Владимир Димитров-Майстора, с чието изкуство ДиКиро бе тясно свързан през целия си живот както духовно, така и чрез родствената връзка на своята съпруга и муза Русалия.

Изложбата на ДиКиро в Париж ще открият извънредният и пълномощен посланик на България във Франция Марин Райков и директорът на БКИ Диана Игнатова, в присъствието на гости и ценители на изкуството на покойния майстор на четката от Франция, България, Англия, Швейцария и други европейски страни. Изложбената зала се намира на адрес:

Espace Culturel Bulgare
28, rue Boetie
75008 Paris
France