Начало / За художника / Новини / Вариации на ДиКиро в НХГ от 3 юни 2015

Новини

Вариации на ДиКиро в НХГ от 3 юни 2015

Вариации на ДиКиро в НХГ от 3 юни 2015

30.05.2015

На 3 юни 2015г., сряда се открива изложба посветена на 80 годишнината от рождението на Димитър Киров  в Националната художествена галерия на пл. „Княз Александър I” № 1 под патронажа на Министерството на Културата. Изложбата е под надслов

ДИМИТЪР КИРОВ (1935 – 2008) ЖИВОПИС – ВАРИАЦИИ и ще бъде отворена за посетители в периода от 3 юни  до 26 юли 2015 г.

Откриването е насрочено за 3 юни (сряда) в 18.00 часа.

Изложбата е посветена на 80-та годишнина от рождението на художника. Анонсът, публикуван на сайта на НГХ, представя ДиКиро като една от най-ярките фигури, променили облика на българското изкуство през 60-те години на ХХ век. В Пловдив, заедно с група свои колеги и съмишленици (Георги Божилов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов), провокира наложените норми. Мощната експресивност на палитрата и четката, звучните и смели колоритни решения, съчетани  в сложна фактура на живописната маса, стават своеобразна „запазена марка”  на неговата живопис, припомнят организаторите.

Картините в изложбата са от ателието на Димитър Киров, любезно предоставени от неговата съпруга балерината Русалия Кирова. Те дават представа както за широтата на тематичния и жанров обхват на художника, така и за предпочитанията му към пейзажа от Пловдив, Париж, Истанбул, към живописната интепретация на музиката, към света на балета. На тяхното разнообразие се дължи и името на изложбата, обясняват от НХГ.